Image
Top
Navigation
mei 21, 2015

Review: 84.5mm Ultimate filters

Op veel verschillende gebieden binnen de fotografiemarkt is telkens weer hetzelfde te zien. Slechts enkele fabrikanten domineren de markt, neem bijvoorbeeld het beperkte aanbod aan DSLR’s. Bij de schuiffilters is dit niet anders. LEE had jarenlang de markt grotendeels in handen, maar inmiddels krabbelen vaak goedkopere, maar kwalitatief niet altijd veel mindere merken op. Zo ook het filtermerk 84.5mm. Via Camerafilterstore kreeg ik de mogelijkheid deze filters eens goed te testen.

Er zijn veel verschillende kleine aanbieders van schuiffilters. Maar wat zijn schuiffilters nu eigenlijk precies? Een korte introductie. Naast de traditionele schroeffilters, ronde filters die je aan de voorkant van je objectief vastdraait, heb je ook schuiffilters. Dit zijn “glazen” platen, die je in een houder schuift. Deze houder zit vervolgens door middel van een adapterring weer bevestigd aan het objectief. Voordeel, je kunt meerdere filters tegelijk gebruiken en je hebt de mogelijkheid om de positie van een grijsverloopfilter zelf te bepalen. Wil je alleen het onderste deel van je foto wat lichter hebben, schuif je het filters gewoon wat verder naar beneden in de houder. Ook is de houder draaibaar, wat verticaal fotograferen ook mogelijk maakt.

Over 84.5mm

Na jarenlang onderzoek te hebben gedaan naar deze schuiffilters, ontstond 84.5mm. Wat zo bijzonder is aan de 84.5mm filters, is dat (naar eigen zeggen) de filters gemaakt zijn van organisch glas. Dit organische glas zou gebruikt worden in het leger (glas in de cockpit van een gevechtsvliegtuig) en voor ooglenzen. De filters worden met de hand gemaakt, en door een medewerker gecontroleerd.

84.5mm Ultimate ND 8 hard & ND 8 soft grijsverloop

84.5mm Ultimate ND 8 hard & ND 8 soft grijsverloop

84.5mm biedt drie series filters aan (Classic, Professional en Ultimate), elk met een ander formaat. Voor de gevorderde landschapsfotograaf met 77mm objectieven is de Ultimate-lijn het meest aantrekkelijk, met filters in het formaat 100x150mm.

Dit klinkt allemaal erg indrukwekkend, maar hoe doen de filters het in de praktijk?

Mijn ervaring

Ik moet bekennen dat ik erg enthousiast ben over de 84.5mm filters uit de Ultimate lijn. Ze voelen degelijk aan, ze brengen geen grote kleur-, contrast- of scherpteveranderingen met zich mee en zijn bovenal niet duur, zeker wanneer je het vergelijkt met de duurdere merken. Een kort overzicht per filter:

0.9 soft & hard(ND8) en 0.6 hard (ND4)  grijsverloopfilter:

Twee erg nuttige filters, die met name handig zijn wanneer de tegenstelling tussen lucht en ondergrond erg groot is. Hoewel ik eerst het vermoeden van een hele lichte roodzweem had, bleek dit te liggen aan

84.5mm Ultimate ND 8 hard & ND 4 hard grijsverloop

84.5mm Ultimate ND 8 hard & ND 4 hard grijsverloop

het feit dat er tussen de filters en de houder wat licht “lekte”. Dit is eenvoudig op te lossen door dat gat af te dekken. Aan de grijsverloopfilters had wat mij betreft ook nog een grotere sterkte toegevoegd mogen worden, waar ik toch behoefte aan heb met “extreme” tijdstippen qua fotografie, zonsopkomst en zonsondergang. De keuze voor harde en softe grijsverloopfilters hangt van het moment af, maar beide zijn erg nuttig en ogen kwalitatief ook erg goed.

0.9 (ND8) reversed grijsverloopfilter:

Deze filters zijn bij uitstek geschikt voor de tijdstippen waarop de zon erg fel is in vergelijking met de rest van het landschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonsopkomst en zonsondergang. Het filter lijkt erg op een normaal grijsverloopfilter, maar er is een groot verschil. Het meest verduisterende stuk van

ND8 reversed filter in de Ultimate lijn.

ND8 reversed filter in de Ultimate lijn.

het filter bevindt zich in het midden van de plaat, terwijl bij een grijsverloop de verduistering van boven naar beneden geleidelijk afneemt. Hierdoor kun je de lucht redelijk verduisteren, de ondergrond niet en de strook waar de zon zich bevindt in de foto het meest verduisteren. Hierdoor krijg je een mooie, goed belichte foto op de moeilijkste momenten van de dag! Wellicht is hij maar beperkt inzetbaar, maar wanneer je een houder hebt waar meer dan twee filters in kunnen is het zeker een zinvolle toevoeging.

X-Stopper (10-stopper):

Over dit filter ben ik het meest enthousiast! Het filter vertoont geen kleurzweem of iets dergelijks, en

84.5mm Ultimate X-Stopper

84.5mm Ultimate X-Stopper

heeft een mooi effect. 10 stops verduistering is vrij zwaar, terwijl 84.5mm in tegenstelling tot bijvoorbeeld LEE geen 6-stops ND filter in het assortiment heeft, in de Ultimate lijn. Ik hoop enorm dat ze deze alsnog gaan maken, het zou een meer dan goede toevoeging zijn. In de foto hier rechts is het effect van het filter goed zichtbaar. Het veroorzaakt een enorm lange sluitertijd, hier ongeveer 11 minuten, waardoor beweging wat vloeiender en als 1 massa weergegeven wordt. Hierbij kun je denken aan een voorbijdrijvende lucht, of een stromend beekje, zoals hier rechts. Hier is ook goed te zien wat ik bedoel met 1 massa. Het water lijkt bijna op een kwikachtige substantie. Het effect in deze foto vind ik interessant en ook wel mooi, maar toch had ik hem graag gemaakt met een filter wat minder verduisterde, een 6-stops ND filter. Overigens is dit filter wel beschikbaar, evenals wat andere sterktes, maar helaas niet in het 100mm x 100mm fromaat.

Filterhouder (adapterring):

Dit was het meest opvallende wat ik geleverd kreeg van 84.5mm. Het kwam in een kartonnen verpakking, met wat tekst op de voorkant. Waar je een logo of de naam van het merk verwacht, stond dit er tot mijn verbazing niet op. Ook aan de binnenkant, op de houder zelf en op de adapterring heb ik dit niet kunnen ontdekken. Het oogde al met al best vreemd, alsof het een product was wat ze niet zelf ontworpen hebben of produceren. Het leek in ieder geval een stuk minder verzorgd dan de filters, die

84.5mm X-Stopper

84.5mm X-Stopper en ND8 hard grijsverloop

keurig opgeborgen zaten in een strak plastic hoesje met een dubbel gevouwen stuk karton met logo etc.

Buiten dat het uiterlijk van de houder wat tegenvalt, doet de houder dit ook in de praktijk. Hij oogt erg “goedkoop”, lijkt van hard plastic gemaakt te zijn en ook aan het ontwerp steekt nog wat. Ik heb hem vergeleken met de houder van Stealth Gear, die een stuk steviger aanvoelt, bovendien minder licht doorlaat aan de boven- en onderkant van de houder en ook een aantal metalen onderdelen bevat. De manier van het bevestigen van de adapterring van de SG-houder voelt een stuk veiliger, zeker wanneer je camera 90 graden gedraaid boven een snelstromende beek hangt. Bij die van 84.5mm klik je de ring er als het ware in, maar dat voelt een stuk minder stevig bevestigd.

Conclusie

Met name wanneer je kijkt naar de prijs/kwaliteits-verhouding bij de 84.5mm filters is het merk in potentie een sterke fabrikant. De filters zijn van goede kwaliteit materiaal, leveren goede foto’s af zonder rare bijwerkingen als kleurzwemen en scherpte- en contrastverliezen en ze zijn bovendien zo goedkoop dat je er in theorie best een keer eentje zou kunnen laten vallen. De platen voelen degelijk aan en je hebt echt het idee iets in handen te hebben wat met zorg gebouwd is.

Over het algemeen dus een en al positiviteit. Echter mis ik enorm een 6-stops ND filter in de Ultimate-lijn, al is dit natuurlijk niet zozeer een minpunt betreffende de bestaande reeks filters. De filterhouder is daarentegen iets waar ik echt meer aandacht aan zou besteden, wil 84.5mm zich vestigen in de bestaande orde van topfabrikanten.

Maar, wat betreft de filters, meer dan goed!

Reacties

 1. Hej!

  Leuke site en goede blog. Ben over de grijsverloopfilters waarover je schrijft even enthousiast (mits je ze héél snel in een goede etui) stopt, anders kleine krasjes en die wreken zich met tegenlicht! Dat terzijde.

  Ben even benieuwd naar de X-Stopper. Ik heb dat ding ook – gebruik deze in mijn LEE houder, maar wat ik echt mis en mee telkens weer nekt is dat ik altijd wel ergens een paar ‘lichtvlekken’ in mijn beeld krijg…. ik heb de little stopper van Lee en dat kunststofrandje aan de achterzijde werkt daarbij echt – nog géén enkele foto met de Lee op dit effect kunnen betrappen. De importeur dit al gemeld….maar vraag me af of jij daar in direct zonlicht geen last van hebt gehad………
  Kan je wel een voorbeeld foto sturen, verders is het een prima filter, de Lee’s neigen naar blauw de X-Stopper naar rood/sepia achtige tones

  //Dave

  • Hoi Dave,

   Ik gebruikte de X-Stopper in mijn Stealth Gear houder. Wat me inderdaad opviel bij het maken van de eerste foto’s, is dat ik gekleurde strepen en vlekken in mijn foto’s zag. Deze waren in zoverre aanwezig, dat ik de foto direct weg kon gooien, de strepen waren aanwezig van boven tot onder in elke foto. Wat ik vervolgens gedaan heb, is mijn capouchon van mijn jas afgeklikt. Deze heb ik met de ene kant net over de bovenkant van de X-Stopper gelegd, de andere kant van de capouchon viel over mijn zoeker heen. Hierdoor kwam er via de bovenkant van de filterhouder geen licht meer binnen.
   En raad eens, dat werkte! Ik hoop voor jou ook.

   Groetjes,
   Bas

 2. Hoi!

  Erg mooi en interessant artikel, het heeft mij overhaalt om ook voor 84.5mm filters te kiezen want ik twijfelde sterk of het deze of LEE zou worden. Op basis van dit artikel dus toch maar voor de eerste optie gekozen.
  Heb een Classic Medium ND Hard filter besteld + filterhouder + montagering.
  Classic Line was nodig omdat ik met een 17-70mm op een cropsensor werk voor landschapsfotografie.
  Ik moet toegeven; camerafilterstore.nl levert erg snel en netjes pakketjes af.
  Het enige minpuntje op hun webshop vindt ik dat er geen gradaties (bv. 0.6, 0.9) bij hun filters vermeld staan maar verder helemaal top!
  Jammer genoeg liet het weer het niet toe om de filter uit te testen maar zodra het opklaart ga ik ermee aan de slag. Ben alvast benieuwd naar de resultaten. :)

  • Hoi Kirsten,

   Leuk dat je 84.5mm filters hebt gekocht, ik heb er tot op heden veel plezier aan beleefd en geen spijt van.
   Wat betreft die gradaties, die kun je via dit linkje (http://84dot5mm.com/photofilters100mm.html) bekijken. Mocht het niet duidelijk zijn hoor ik het wel.
   Sorry voor de late reactie, zie mijn mailtje hierover.
   Groetjes,
   Bas

 3. Mooie review, is het mogelijk een 100mm filterhouder van lee aanschaffen en filters van 84.5 gebruiken?

  • Hoi Krist,
   Sorry voor mijn late reactie, zie hem nu pas. Ja, dit is zeker mogelijk!

   Groet,
   Bas

Reageer

Geplaatst door

Categorieën

Review